Gør haven til mere end en græsplæne og gør dit for klimaet

0

Går man en tur rundt i de danske villakvarterer, kunne man næsten komme til at tro, at have var synonymt med græsplæne. Det er nemlig de færreste danskere, der ønsker at bruge særligt meget tid eller energi på at gøre haven til mere end bare en græsplæne, som muligvis er omkranset af en stringent ligusterhæk. Det er ærgerligt for beskueren men selvfølgelig i særdeleshed dig, som jo gerne skulle glædes ved at færdes i din egen have. Haven er trods alt en af de bedste muligheder for at komme udenfor for den typiske, moderne dansker. Derudover er den typiske græsplæne heller ikke ligefrem klimavenlig, da den mestendels sluger en masse vand uden at konvertere særligt mange drivhusgasser.

Gør haven både mere interessant og klimavenlig

Hvis du er en af dem, hvis have primært består af en lidt kedelig græsplæne og faktisk ærgrer dig lidt over det, hvad end det er grundet klima eller æstetik, er der heldigvis mulighed for at lave om på det.

Det første skridt på vejen kunne jo for eksempel være at få en flot hæk, der kan modvirke græsplænen, når det kommer til havens klimaaftryk. Et godt alternativ kunne være en lauerbær kirsebær hæk. De vokser nemlig i flotte, stedsegrønne og tætte buske, og er således oplagte til en flot og særlig hæk.

Dernæst kan du begynde at gøre haven mere interessant og klimavenlig ved at bryde græsplænen op. Det kan du gøre med fine bede, flisestier eller legefaciliteter, hvis der også er børn, der bruger haven. Alt den slags er med til at give haven karakter og interesse fra både eventuelle beskuere og dig selv, når du sidder inde i den bløde sofa og overvejer, hvorvidt du burde bevæge dig ud i haven.

Hvad skal der i bedene?

De førnævnte bede, som uomtvisteligt også er en haveklassiker, repræsenterer dog deres helt egen udfordring, for hvad skal man i grunden plante i dem? Mulighederne er praktisk talt ubegrænsede, hvorfor det da også kun er dine ønsker, der sætter grænserne.

Er det blandt andet tiden ved havearbejde, der førhen har holdt dig fra at udvikle grønne fingre, kan det dog være en ide at finde planter, der er gode til at forsørge sig selv. Så skal du nemlig bruge så meget desto kortere tid på at holde dem fine. Vil du gerne have, at disse også går i spænd med forsøget på en både flot og klimavenlig have, findes der heldigvis også kapillærkasser i genbrugsplast. Der behøver altså ingenlunde at være en modsætning mellem den flotte, nemme have og den klimavenlige have.

Share.

Leave A Reply