Hvornår skal hækken klippes?

0

Det er et spørgsmål, der melder sig år efter år – for hækken skal jo klippes i hvert fald én gang om året, ikke? Men hvornår var det nu lige? Vi har taget et kig på det og kommer her med vores bud på, hvornår hækken skal klippes, hvor ofte og hvor høj og bred den bør være. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du sikrer, at din hæk forbliver i tiptop form hele året rundt.

Som udgangspunkt kan du klippe hække lige så ofte, som du vil. Hvis du gerne vil have, at hækken står skarpt og er helt tæt, så kan du klippe hækken hver uge, hvis du har tid og lyst til det. Hvis du dog gerne vil nøjes med en eller to klipninger om året, skal du planlægge lidt, så du får en hæk, der ser nyklippet ud så længe som muligt.

Hvis du vil klippe hækken to gange om året, bør du klippe den i første gang i starten af juli, når forårsvæksten er aftaget og anden gang i august, når anden periode med skudvækst er slut. Det giver dig en kort og tæt hæk, som har alle forudsætninger for at stå skarpt hele vinteren.

Hvis du vil nøjes med én klipning om året, bør du klippe hækken i starten af juli. Du bør her vente til efter Sankt Hans, så du tager hensyn til de småfugle, som ruger i hækken.

Det er også muligt at klippe hækken om vinteren, hvis du vil genoprette hækken. Om vinteren er der nemlig ingen blade, så det er nemmere at se, hvad man laver – og det er især en god idé ved gamle, brede hække som skal genoprettes.

Det eneste tidspunkt, hvor du ikke må klippe hækken, er om efteråret, nemlig fra september til oktober. Hækken er nemlig her stadig i vækst, så hvis du klipper hækken, kan de nye, friske skud ikke nå at afmodne, inden frosten kommer – og det kan give hækken frostskader.

Når du skal klippe hækken, skal du også holde højde og bredde i tankerne. Alt for mange hække er for høje eller for brede. De høje er for anstrengende at klippe, og de brede fylder for meget og risikerer at vælte.

Den god størrelse på en hæk i et almindeligt villakvarter er 160-170 cm høj – og hækken bør klippes i A-form, så den er smallest for oven og bredest for neden. En passende bredde er her 70 cm for nede og 50 cm for oven. A-formen giver lys og luft til de nederste grene, og det giver en hæk, der er tæt i bunden.

Der er altså meget at overveje, når man skal klippe hækken. Du kan dog sikre dig en helt tæt hæk, der er topform året rundt ved at investere i hækklipning i Kolding. En anlægsgartner ved nemlig lige præcis, hvad din hæk har brug for – og så skal du ikke selv løfte en finger! Nemmere bliver det simpelthen ikke.

Share.

Leave A Reply