Insekter er fremtidens protein-kilde

0

Med den seneste klimarapport kan ingen vist være i tvivl om, at der må ske noget, hvis udviklingen skal vendes. Vi udleder alt for mange drivhusgasser, og temperaturen bare stiger og stiger.

Et af de MANGE områder man kan tage fat på, er udledningen af gasser fra kødproduktionen. Her vil insekter kunne erstatte en relativt stor del.

Insekter udleder ikke ret meget CO2

En af de mange fordele ved insekter er, at udledningen af drivhusgasser pr. kilo kød er langt mindre end det er tilfældet for traditionel produktion af kvæg, grise og fjerkræ.

Derfor eksperimenteres der mange steder med opdræt af insekter. Eksempelvis arbejdes der med opdræt af fårekyllinger og kakerlakker hos https://insektorama.dk/, mens der hos https://heimdalentofarm.dk/ fokuseres på melorme.

Der er brug for al den viden, der kan indsamles, så vi i fremtiden kan producere insekter i stor skala. 

Insekt-protein kan bruges i foder

Den største anvendelse af foder-insekter forventes at blive foder til andre dyr – både kæledyr og husdyr. De fleste dyr har brug for ganske meget protein, og insekter er den perfekte kilde. Det er jo animalsk protein med en fuld aminosyreprofil.

Allerede i dag kan man købe foder til hund og kat, hvor proteinen kommer fra insekter i stedet for lam, kalkun eller andre traditionelle protein-kilder.

Insekter som menneskeføde

På længere sigt forventes insekter også at udgøre en stigende del af menneskers fødevarer. Allerede i dag udgør insekter en væsentlig del af maden mange steder i verden, men her i Vesten halter vi noget bagefter.

En del firstmovers føler sig klar til at spise insekter, men de fleste viger lidt tilbage for tanken. Derfor regner eksperterne da heller ikke med, at der i større omfang kommer hele insekter på bordet hos den almindelige dansker inden for en overskuelig fremtid.

Heldigvis kan tørrede insekter males til mel, som så kan bruges i fødevarer – helt uden at det hverken kan ses eller smages. Og den form for anvendelse forventes at tage fart i de kommende år.

Reduceret forbrug af vand og foder

Insekter prutter og bøvser ikke på samme måde som almindelige husdyr, og det giver faktisk en markant reduktion i udledningen af drivhusgasser, når produktionen betragtes i stor skala.

Produktion af et kilo insektkød bruger også kun en tiendedel af den mængde vand, der skal til, for at producere eksempelvis et kilo oksekød. Og det er super relevant, især i de verdensdele, hvor vandmangel er et problem.

Foderudnyttelsen er også langt højere hos insekter. Faktisk udnytter de foderet 5-10 gange bedre end det er tilfældet i traditionel kødproduktion. 

Rige på næringsstoffer

Kød fra insekter er ikke alene mere miljørigtigt at producere. Det er generelt også meget sundere kød end kødet fra traditionelle husdyr. Insekter indeholder nemlig både omega 3 fedtstoffer og masser af sunde mineraler. Selve insektskelettet består af fibre, så når man indtager et helt insekt (evt. i formalet tilstand) får man altså en superfood!

 

Share.

Leave A Reply