Ny førstesal – Sådan kommer du i gang

0

Mange boligejere har en stor drøm om at udvide eller udbygge deres førstesal og dermed skabe udvide huset med ekstra kvadratmeter. Bor du i et hus hvor det er oplagt at inddrage tagetagen/førstesalen til beboelse, er det værd at undersøge for dette. Ud over at dig og din familie naturligvis får en masse ekstra kvadratmeter at leve på, kan det også vise sig at være en ganske god økonomisk investering. Flere steder i Danmark er kvadratmeterprisen så høj, at den langt overstiger prisen på at bygge kvadratmeterne. Kan du bygge til 30.000kr/kvadratmeter, men boligerne omkring dig bliver solgt til 40.000kr/kvadratmeteren, kan du altså score en gevinst på ½ million, hvis du kan bygge 50 kvadratmeter til din bolig. Denne værdistigning betyder også, at du kan få finansieret din nye førstesal udelukkende med realkredit, selvom huset allerede er belånt med 80% realkredit. Det er også værd at tage med!

Henvend dig hos kommunen

Det første du skal gøre er at involvere kommunen. Særligt lokalplanen kan være en barriere for dit byggeri, ligesom der er klare regler for, hvor højt du må bygge. Er dit hus placeret tæt på skel til naboejendomme, skal du forvente, at der vil komme en række begrænsninger. Noget andet du bør få afklaret allerede nu er sagsbehandlingstiden. Den kan svinge fra uger og helt op til 5 måneder, for at behandle en helt almindelige byggeanmodning på ny førstesal. Det er meget rart at få styr på dette så hurtigt som muligt, så du ved, hvad du skal forvente.

En rådgiver kan hjælpe dig på vej med en energirigtig løsning

Det er en fordel at involvere en byggerådgiver tidligt i processen, så barrier og begrænsninger for projektet kan blive kortlagt så hurtigt som muligt. Kan konstruktionen i det hele tage bære en ny førstesal, og hvordan skal den se ud? Hvordan sikre du dig en energirigtig løsning og at alle krav og regler for isolering bliver overholdt?

En rådgiver hjælper dig også med indretning, lysindfald, inddeling af rum og mange andre detaljer, som man bør have styr på. Rådgiveren har også mulighed for at give et skøn på den samlede pris.

Inddrag banken i dit byggeprojekt

Når du har fået de økonomiske rammer for projektet, kan du med fordel præsentere det for banken, såfremt du skal hente finansiering hertil. Banken kan give dig en låneramme, og ud fra den, kan du begynde at justere og prioritere i dit projekt. Hvor mange ovenlysvinduer er der egentlig behov for? Det er værd at bemærke, at der undervejs i etablering af ny førstesal typisk opstå en række udfordringer – regn derfor med 10% ekstra i budgettet til disse, for at være på den sikre side.

Der er naturligvis lang vej igen inden du står med en ny førstesal, men ved at få afklaret ovenstående, er grundstenene for et godt forløb allerede lagt.

Share.

Leave A Reply