Skab dit eget elværk og bliv uafhængig

0

En stigende del af vores ”naboer” i den globale verden vælger at være selvforsynende med el og varme. Allerede i 2008 var 200.000 Amerikanske familier selvforsynende og lidt tættere på i England var tallet 40.000. Siden er tallet næsten fordoblet og tendensen er klar, flere og flere familier ønsker være selvforsynende så de selv kan bestemme hvor energien kommer fra.

Man skal dog medtænke materialerne i denne tanke og oftest giver det bedst mening hvis man er en gruppe af huse eller et helt område der gerne vil være selvforsynende. Så kan man nemlig udnytte en masse stordriftsfordele og stadig være medbestemmende.

I Danmark har løsningerne været favorable da vi har en meget høj afgift på elnettet, men ikke hvis vi selv producerer strømmen og lagrer den til når vi har behov for den. Men kommer der en bevægelse i markedet vil det dog ændre sig, da pengene der bruges til tilskud til solceller og lignende faktisk kommer fra den indtægt staten har på afgifterne.

Nye byområder og pionerer går forrest

Tag for eksempel svenskeren Hans-Olof Nilsson der til dagligt arbejder i energibranchen. Han byggede et hus der er helt selvforsynende med solenergi og brint. Visionen er et typehus der kan indenfor 10 år har betalt ekstraudgifterne hjem og det er realistisk med den nuværende teknologi siger han.

Men også sele områder i Norge og Sverige bliver bygget som ”smart homes” hvor der er solceller på alle tage, fælles ”powerbank” til at flade strømforbruget ud og i nogle områder også fælles varmeforsyning. Her kunne man med fordel udnytte overskuds el til at varme en stor varmebeholder op, som så bruges til varmeforsyningen.

Teknologi og bevægelser

En af de nyere bevægelser i samfundet er at flere og flere arbejder hen imod økonomisk uafhængighed, hvor de arbejder hårdt og opsparer voldsomt fra starten af arbejdsalderen indtil omkring 40 år og herefter kan de faktisk leve af afkastet.

De bruger ikke nær så mange penge som deres medmennesker, men de mener heller ikke at de har behov for det. Lige netop denne type mennesker vil i høj grad efterspørge huse hvor de kan betale huset af og derefter ikke har de store udgifter til el, vand og varme som man normalt har.

Økonomisk uafhængighed er en bevægelse i samfundet der er værd at læse om. Vi har fundet en artikel hos Min Investering du kan læse her

Brændselsceller, varmetanke og powerbanks

Mange spørger hvilken teknologi der skal sørge for at opbevare og udglatte forbrug og produktion af el og varme. Svaret bliver højt sandsynligt en kombination, for hvor powerbanks kan reagere utroligt hurtigt og udglatte udbyd og efterspørgsel når støvsugeren tændes, så kan brint til brændselsceller lagres i tanke der kan holde i ugevis når det bliver vinter, uden at det er voldsomt dyrt.

Varmetankene vil kunne bruges som aftager af den ekstra energi når solen står højest og der genereres meget energi fra solcellerne, og kan så lade varmen blive brugt hele dagen når der ikke er sol.

Brændelsceller er noget af det privatpersoner kender mindst til, men hvor de som brændstof til biler måske aldrig kommer frem, så er de på vej til at vinde indpas i mange privat hjem. Prøv bare at se denne video

 

Et spørgsmål om hvornår

Den teknologiske udvikling de sidste 5 år er gået hurtigere end vi kunne forestille os for 10 år siden. Mange af de bump vi så på vejen er blevet løst, men samtidig er vi også inde i en periode med meget stigende efterspørgsel på energi og den udvikling skal teknologien også følge med til.

Der produceres år efter år stadig større mængder af vedvarende energi, men behovet for energi stiger næsten lige så hurtigt hvilket vil sige at der også stadig bygges betydelige mængder gas- og kulkraftværker.

Udviklingen er dog heldigvis ved at vende i store lande som Kina og når Afrika, Sydamerika og Indien også kommer med begynder vi at kunne åbne mere lettet op. Det handler om at få de lande op i samme gear som Europa hvis vi skal nå 100% vedvarende energi i 2050. Et mål der ikke er urealistisk hvis vi tør stå sammen, tænke stort og hjælpe hinanden. Det er en fælles planet og ser vi ikke ud over vores egen have, så bliver det svært at få regnestykket til at gå op.

Indtil da er noget af det man kan gøre, at vælge at gå off the grid og selv producere vedvarende energi til ens eget behov.

Dele eller hele artiklen indeholder sponsoreret materiale

Share.

Leave A Reply